Deze website maakt gebruik van cookies.   Meer informatie Sluiten

U bevindt zich hier:

Move On Project Van Start Gegaan

In maart 2015 is het ‘Move On’ project van start gegaan. In dit project wordt de balans getraind bij mensen die een beroerte hebben gehad. Op dit moment zijn er weinig trainingsmogelijkheden in de reguliere zorg die zich richten op patiënten die in de zogenaamde chronische fase zitten (ongeveer 6 maanden na de beroerte). Deze mensen houden vaak blijvende balansproblemen over, wat kan leiden tot valincidenten en daaraan gerelateerde letsels.

We willen trainingsmogelijkheden ontwikkelen voor deze groep patiënten. Daarnaast is het nog onduidelijk wat er precies in de hersenen gebeurt bij balansproblemen na een beroerte en willen we daar ook meer over te weten komen. Dit lijkt bovendien voor iedereen verschillend. Meer inzicht in de oorzaak van balansproblematiek kan ervoor zorgen dat behandeling beter kan worden afgestemd op de individuele patiënt. Alleen in een laboratorium kan op dit moment de kwaliteit van balans nauwkeurig bepaald worden. Dit project probeert dit type training en onderzoek mogelijk te maken in de dagelijkse klinische praktijk.

De TU Delft, het Radboud universitair medisch centrum en het bedrijf Motekforce Link ontwikkelen een loopband die balans kan meten en trainen in de klinische praktijk. Deze zal geëvalueerd worden bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, Tolbrug specialistische revalidatie in Den Bosch, Amstelland Fysiotherapie in Amstelveen en Pieter van Foreest Fysiotherapie in Delft. Het plan is om vier typen trainingen op de loopband te geven aan patiënten in de chronische fase na een beroerte en daarna te meten welke training tot de grootste verbetering van de balanshandhaving leidt. Bovendien worden de deelnemers aan het onderzoek een jaar gevolgd met activiteitmeters van 2M Engineering om een goed beeld te krijgen van de mate van activiteit na een beroerte en of dit wordt beïnvloed door de training. Dit onderzoek zal meer inzicht geven in de balansrevalidatie bij mensen na een beroerte. Met deze loopband zal het in de toekomst mogelijk zijn om patiënten in revalidatiecentra en fysiotherapiepraktijken, te testen, te trainen en de training af te stemmen op de individuele patiënt. Dit zal grote invloed hebben op de alledaagse zelfstandigheid en de sociale participatie en hopelijk voorkomen dat deze mensen vallen met alle bijbehorende ellende.


Laatst gewijzigd:

10 augustus 2015