Deze website maakt gebruik van cookies.   Meer informatie Sluiten

U bevindt zich hier:

De kunst van het revalideren

“Ik zag meteen dat er echt iets moest gebeuren”, zegt Harrie Gerritz tijdens een vraaggesprek op 29 mei 2013. In opdracht van Tolbrug Specialistische Revalidatie heeft beeldend kunstenaar Harrie Gerritz een kunstproject gemaakt. De officiële onthulling vindt plaats in de vorm van een ronde tafelgesprek. Ineke Kortland, revalidatiearts en lid van de kunstcommissie zit aan tafel om de kunstopdracht toe te lichten. Ilse Vermeulen van Galerie InDruk schuift ook aan om de samenwerking met alle partijen toe te lichten. Een bondig interview door Celia Noordegraaf, hoofd communicatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en tevens voorzitter van de kunstcommissie. Het ziekenhuis vindt kunst een belangrijk onderdeel van de healing environment die het voor patiënten en bezoekers wil zijn.

“Revalideren is een werkwoord en is ook hard werken”, zegt Ineke Kortland. “We proberen revalidanten weer over de brug te helpen bij Tolbrug. De brug over naar buiten, naar de maatschappij”. Revalidanten hebben veel stimulans nodig. Wij bieden hen hoop, hulp, uitdaging en begeleiding. Kunst kan daarbij helpen. Kunst kan hierbij troost bieden, kunst kan uitdagen, kan prikkelen of kunst kan aanzetten tot nadenken.

 

De opdracht

“Het is mijn taak en mijn talent als kunstenaar om te creëren”, zegt Harrie Gerritz over de opdracht. De vraag was om een kunstwerk te creëren waarin verschillende elementen van de revalidatie – in de zin van het toewerken naar participatie – worden verbeeld. Bijvoorbeeld de brug als symbool voor de weg die moet worden afgelegd naar de veilige overzijde. Met daarbinnen natuurlijk oog voor de functie van de ruimte waar de panelen komen te hangen en niet te vergeten de gebruikers hiervan. Revaliderende patiënten van Tolbrug Specialistische Revalidatie, onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

 

Het landschap van mijn verbeelding

“Doordat de architecten in de lange gang bijna geen kleuren hebben toegepast, heb ik ervoor gekozen een reeks van zeven kleuren samen te stellen om zo de ruimte een eigen karakter te geven”. “Kleur is heel belangrijk voor mensen”. Op de kunstwerken zijnbeelden te zien uit de beeldentaal die zo kenmerkend zijn voor de kunstenaar Harrie Gerritz: bruggen, torens, een vis in het water, vogels in de lucht en een paard in draf. Harrie Gerritz is een landschapsschilder en vindt zijn inspiratie uit zijn woonomgeving Wychen, het landschap van Maas en Waal. In dit landschap staan nog veel alleenstaande torens. De toren als symbool voor herkenning en oriëntatie. Voor de kunstenaar is de toren een belangrijk verticaal element in de compositie.

 

Samenwerking

Ilse Vermeulen van Galerie InDruk werkt al lange tijd samen met Harrie Gerritz. “Onze galerie had in de begintijd vooral grafiek, vandaar onze naam galerie InDruk. Hier bij Tolbrug zijn panelen en schilderijen te zien van Harrie Gerritz. Maar Harrie Gerritz heeft naast grafiek en schilderijen ook veel bronzen beelden en sculpturen gemaakt. Als je heel persoonlijk samenwerkt met de kunstenaar dan is dat heel leuk om het werkproces vast te leggen”. In samenwerking met Tolbrug is daarom het cahier ‘Op weg naar huis’ samengesteld. In woord en beeld is in dit cahier het ontstaansproces toegelicht. Na het rondetafelgesprek reikt de kunstenaar het eerste exemplaar uit aan zijn zwager, die bij Tolbrug in behandeling is. Celia Noordegraaf: “Deze openingshandeling onderstreept waarvoor de kunst in het ziekenhuis bedoeld is: voor onze patiënten.”

 

 Eindresultaat

Het kunstproject van Harrie Gerritz hangt op de eerste verdieping van Tolbrug Specialistische Revalidatie. Het eindresultaat van de opdracht is een reeks van tien billboards: drie liggende panelen boven elkaar met de titel ‘Fijn een dagje buiten’ en zeven staande panelen met de titel ‘De Wandeling’. Harrie Gerritz: “Ik kan mij voorstellen dat revalidanten heel intensief bezig zijn met oefeningen om weer goed te bewegen in de toekomst. En hoop dat zij toch af en toe met hun oog links of rechts de kunstpanelen zien. Als oriëntatiepunt in de wandeling. Het landschap van de verbeelding”. Wilt u meer weten over de kunst in het ziekenhuis. Bij Patiëntencommunicatie op de boulevard ligt een folder ‘Een wandeling langs de kunstwerken’. Uiteraard staat het kunstproject van Harrie Gerritz hier ook in vermeld.


Laatst gewijzigd:

27 juni 2013